Sist oppdatert august 2022
Lillestrøm 10/10-2017
Informasjonsbrev vedrørende oppussing
Dette dokument er under konstant utdypning.
Dette brevet skal ha en informasjonsfunksjon der du som ny beboer blir klar over de plikter og muligheter det gir ved å være andelseier i vårt borettslag. En oppussing av din nye leilighet vil gi deg mye ansvar under prosessen.
Andelsleilighet
Det du nå har flyttet inn i er en andelsleilighet. Det vil si at du ikke eier leiligheten, men at du har kjøpt en borett til din andel. Dette medfører at når du skal pusse opp i din borett så er du på «allemanns-eie». Det er derfor veldig viktig at alle regler og krav blir fulgt nøye. I verste fall kan du selv bli økonomisk ansvarlig for en skade som skjer på boligmassen.
Husordensregler og arbeidstid.
All boring i vegg samt behandling av bygningsmasse som medfører støy skal skje mellom 0700-1700. Det kan søkes styret om særskilt grunnlag for arbeid utenom disse tidene, men dette skal i utgangspunktet ikke forekomme.
Oppgang og annet fellesareal skal holdes RYDDIG under hele prosessen. Det skal ikke forekomme hensettelse av søppel i våre fellesarealer. Dersom beboer trenger et midlertidig sted til oppbevaring av materialer etc. kan dette søkes styret. Sistnevnte gjelder IKKE søppel.
Søppel skal ikke kastes ut fra balkong eller vindu. Det skal bæres via oppgang. Det gis tilgang til å bruke vindu dersom en midlertidig og godkjent søppelsjakt forsvarlig monteres. Dette skal monteres på nordsiden av bygget (ved inngangen.)
Oppussingen
Ved oppstart av en oppussing skal det søkes styret om de endringer som skal forekomme. Plantegning og andre nødvendige tegninger skal følge en slik søknad. Det skal ikke påstartes et arbeid der flytting av vegg, rør eller store oppgradering av el-anlegg ikke er godkjent av styret. Styret kan komme med nyttige og kostnadseffektive anbefalinger.
Flytting av rør
Dersom kjøkken skal flyttes fra eksisterende rom vil dette gi utslag på vår felles bygningsforsikring. Ved flytting av et kjøkken vil dette kunne medføre at rørene får ett lavere fall pr. meter enn det som er anbefalt. Dette vil igjen medføre at vann vil ligge «dødt» i røret. Dette er en enorm belastning for rørene, og kan over tid medføre brist, og påføre fuktskader. Dersom vi ikke har meldt fra om en slik endring før en skade har skjedd kan forsikringsselskapet nekte utbetaling, eller føre en kraftig regress. Dette vil borettslaget belaste den enkelte beboer.
Det er derfor veldig viktig at en slik endring dokumenteres godt, og er søkt styret.
Kjøkken
Ventilasjon: På våre kjøkken er det tre ventiler. To stk finner du på yttervegg og siste går inn mot bad. Sistnevnte er en del av et naturlig avtrekk med separate kanaler. Hver leilighet har en kanal fra kjøkken og en kanal fra bad. Disse kanalene vil så forene seg til et felles sug over tak. Det er veldig viktig at kjøkkenvifte ikke kobles på dette naturlige avtrekket. En oppkobling vil medføre dårligere samt føre din matos inn til dine naboer.
Varmtvannsbereder: En plassbesparende lokasjon for en varmtvannsbereder vil for våre leiligheter være i et kjøkkenskap. Dersom det skal plasseres slik anbefales det å bruke en «Waterguard TM». Dette er en føler som ligger lange veggen bak kjøkkenbenk. Denne føleren er igjen koblet til hovedledningen inn til leiligheten. Ved en lekkasje vil Waterguard`en stenge hovedkranen, og lekkasjen vil opphøre. Dette vil begrense skaden betraktelig.
Den optimale plasseringen av en varmtvannsbereder er riktignok et våtrom.
Komfyrvakt: TEK10 og TEK17 regulerer inn bruk av komfyrvakt. Det skal således ved oppussing av kjøkken monteres komfyrvakt i stikk. Dette vet elektriker, så rådfør med de.
Bad
Vi har rehabilitert våre soilrør. Se vedlegg. Det er ikke nødvendig å bytte sluk ved oppussing, men ny mansjett må monteres. Dersom gulv skal pigges er det viktig å være klar over at dybden er ca. 15 cm. En fin tommelfingerregel kan være å aldri gå under 10 cm. Gjerne en margin til dette også.
Av elektriske installasjoner skal kun IP44 og høyere elektrisk gradering monteres på bad. Rådfør med elektriker.